Pazaryeri’ne ticaret ve kültür merkezi yapılması için İl Özel İdaresi ile Pazaryeri Belediyesi arasında ortak hizmet protokolü imzalanacak. Protokol sonrası Pazaryeri’ne iş merkezlerini, ticaret ve kültür merkezlerini içerisinde bulunduran kent meydanı yapılacak. 12 Milyon TL bütçesi bulunan proje için Maliye Bakanlığı’ndan Pazaryeri Belediyesine 3 buçuk Milyon TL yardım yapılacak.

İl Genel Meclisi Eylül ayı son toplantısında İl Özel İdaresi İle Pazaryeri Belediyesi arasında ortak hizmet protokolü imzalanması görüşüldü. İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen birleşim toplantısına İl Genel Meclis Üyelerinin yanı sıra Pazaryeri Belediye Başkanı Muzaffer Yalçın da katıldı.

Pazaryeri Belediyesi’nin hazırladığı proje kapsamında Pazaryeri ilçesinin Bursa Caddesi üzerine yapılması planlanan kent meydanı için İl Özel İdaresi ile Pazaryeri Belediyesi arasında ortak hizmet protokolü imzalanması gündeme geldi. Konu ile ilgili bilgi veren İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Halis Nalbant, İl Özel İdaresi’nin belediyelerle ortak hizmet projeler yapılabildiğini ifade ederken Maliye Bakanlığı’nın projeye kaynak aktarılabilmesi için İl Özel İdaresi ile Pazaryeri Belediyesi arasında protokol imzalanması gerektiğini belirtti. Nalbant, konu ile ilgili şu bilgileri aktardı:

“İl Özel İdareleri görev alanına giren konularda başka kuruluşlarla ortak hizmet projeleri yapabiliyor. Bunun bir benzerini Pazaryeri Belediyesi bizden istedi.  Kendilerine ait imarlı arazi üzerine kültür ve ticaret merkezi yapmak istiyorlar. Bunun değerinin de 12 Milyon TL olarak ifade ediyorlar. Maliye Bakanlığı’ndan bu konuda destek istediklerini İl Özel İdaresi aracılığı ile ortak hizmet projeleri kapsamında bu hizmetin verilmesinden fayda olduğundan bahsettiler.

Geçtiğimiz aylarda da sayın valimizin imzasıyla Maliye Bakanlığı’ndan 3 buçuk milyon liralık yardım istedik. Şu ana kadar bir ödenek gelmedi. Anladığım kadarıyla Maliye Bakanlığı bu işin protokole bağlanmasını istiyor. Eğer protokol yapar ve ortak hizmet projeleri kapsamında değerlendirip destekleyeceğimizi ve bu destek şartlarında neler olduğunu yazarsak Maliye Bakanlığı bu iş adına da para çıkarırsa böyle bir ödeneği transfer etmeyi düşünüyoruz. Burada İl Özel İdaresi’nin de menfaati olmalı. Hem kültür merkezi hem de ticaret merkezi hüviyeti olacağını söylüyorlar. Toplamda 6 bin metre karelik bir alan olacak. Bunun düğün salonu kısmı İl Özel İdaresi’ne bırakılması önerisi de var.”

Pazaryeri Belediyesi’nin hazırladığı proje hakkında bilgi veren Pazaryeri Belediyesi Başkanı Muzaffer Yalçın, proje için kaynak aradıklarını ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın kendilerini Maliye Bakanlığı’na yönlendirdiğini söyledi. Maliye Bakanlığı’nın belediyelere direk olarak kaynak aktaramadığını söyleyen Yalçın, bunun için İl Özel İdaresi ile protokol yapmak istediklerini ifade etti. Yalçın, projenin detayları hakkında İl Genel Meclis üyelerini bilgilendirirken, “Pazaryeri’nde bir kent meydanı, ticaret ve kültür merkezi yapmak istiyoruz. Pazaryeri’nde merkezde bulunan iki tane binamız riskli yapı olarak tespit ettik. Mayıs ayında bu riskli yapıları yıktık. Daha sonra projeyi gerçekleştirdik. Alt katta otopark, birinci katta iş merkezi ve zemin ve ikinci katta da kültür merkezi yapmak istiyoruz.

Pazaryeri Belediyesi bütçesi kısıtlı olduğu için biz de büyüklerimize bu projenin nasıl gerçekleştireceğimizi ve finansman kaynağımızı nereden bulabileceğimizi araştırdık. Sayın Başbakan Yardımcımız Doç. Dr. Yalçın Akdoğan’la bu görüşmeyi yaptığımızda kendileri Maliye Bakanlığı’ndan bir ödenek tahsis edebileceğini bize söylediler. Fakat maliye Bakanlığı direk olarak belediyelere kaynak sağlayamıyor. Bunu özel idare geçişli bir kaynak sağlanması gerektiğini söylerdiler.  Sonrasında sayın valimiz ile görüştük. Bir ön görüşme yaptık. Bunun ortak hizmet kapsamında sağlanabileceğini söylediler. İl Özel İdaresine valilik makamına yazımızı yazdık. Maliye Bakanlığı’nda yaptığımız temaslar çerçevesinde bunun bir protokole bağlanmasını İl Özel İdaresi en yüksek kurumu il Genel Meclisi tarafından kabul edilmesini söyledi. Bu protokol olduğundan Maliye Bakanlığı’ndan bir finansman gelebileceğini söylediler” dedi.

Konuşmaların ardından Pazaryeri’ne ticaret ve kültür merkezi yapılması için İl Özel İdaresi ile Pazaryeri Belediyesi arasında ortak hizmet protokolü Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi. Komisyonun yaptığı değerlendirmeler sonucunda Konuşmaların ardından Pazaryeri’ne ticaret ve kültür merkezi yapılması için İl Özel İdaresi ile Pazaryeri Belediyesi arasında ortak hizmet protokolü imzalanması oy birliği ile kabul edildi.

 

 

Editör: TE Bilişim