Kıymet Aslan

İl Genel Meclisi Aralık Ayı toplantısının 2. Birleşimi dün İl Özel İdaresi Meclis Toplantı salonunda gerçekleşti. İl Genel Meclis Başkanı H. Hüseyin Çelik’in başkanlığında gerçekleşen toplantıda daha önce hazırlanan komisyon raporları ve 1 madde görüşüldü.

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünce verilen teklife göre, Bozüyük’te Demiryollarını yapan lojistik firmanın çalışma alanında tarım toprağının bulunması nedeniyle A Grubu Maden İşletme ruhsatı verilip verilmemesi hususunda görüşülmesi talebi üzerine meclis konunun, Çevre Komisyonu ve Tarım Komisyonuna havale edilerek incelenmesi yönünde oy birliğiyle karar verildi. Her iki komisyonun yürüteceği incelemeler sonrasında oluşturacağı rapor tekrar mecliste görüşülmek üzere sunulacak.

MİKRO KREDİ 1218 ÜYESİNE ULAŞTI

Ardından İl Özel İdaresi bünyesindeki Mikro Kredi biriminin Bilecik Şube Başkanı Özlem Baştürk tarafından meclis üyelerine sunum yaptı.  2009 yılında Bilecik şubesinin faaliyete başladığını söyleyen Baştürk, “15 üye ile başladığımız şubemiz bugün itibariyle 1218 üyeye ulaşmıştır. Bunların 1100 kişisi kredi ödemektedir, 118 tane üyemizde kredi almayı beklemektedir. Toplamda bugüne kadar Bilecik, Bozüyük, Küre, İstasyon, TOKİ, Aşağıköy, Küplü, Yeniköy olmak üzere bu alanlarda saha çalışması yapılarak Mikro Kredi imkanları sağlanmıştır. Mikro Kredi olarak biz toplam İl Özel İdaresinin desteklemiş olduğu 2009 yılında 100 Bin TL aktarılmıştı, daha sonra Vakıfımıza 40 Bin TL aktarılmıştır. 2011 yılında da 30 Bin TL aktarılmış olarak toplamda 170 Bin TL fon aktarılmıştır. Biz Mikro Kredi olarak bu zamana kadar özel bir bankadan 7 Bin TL şubemize bağıl olarak gelmiştir. TİSFA Genel Merkezimizden bu zamana kadar aktarılan  ve dağıttığımız rakam 5,331.986 TL’dir. Şu an itibariyle 2011-2012 yıllarında fon aktarımı olmamıştır. Fon sıkıntısı nedeniyle şuan beklemedeler kısmetse bu sene dağıtımlarımız yine devam edecektir. Mikro Kredi çalışmaları Bozüyük’te de şubeleştirilerek ilerletilmesi hedefleniyor. Çünkü Bozüyük’te  potansiyel ciddi anlamda var. Bozüyük’ün dışında Bilecik’in diğer ilçelerine  personel eksikliğinden dolayı açılamadık ama bu ilçelerimizde de talep eden üyelerimiz var.

5 Trilyon Para dağıttık ve üyelerimize dağıttığımız paralardan 800 Bin TL’lik toplayacağımız ödemeler var. Sistemimiz çark şeklinde dönüşüm halinde ilerliyor, kredi faaliyetleri, toplanan para sürekli dağıtılarak devam etmektedir.

2009 yılında ilk kredilerimiz 700 TL ile başladı, bu parayı alan üyemiz 46 hafta sonra haftalık 17.5 TL taksitlerle parayı ödeyerek tekrar 1000 TL, bir sonraki sene 1500 TL, 2000 TL’ye kadar çıkıyor. Ekstradan girişimci üyelerimiz var kullandığı temel kredi yanı sıra girişimci kredilerde de 1000 TL veriyoruz. Bu rakam seneye 2000 TL olacak. Şuan Bilecik’te 2009 yılında 700 TL ile başlayıp da 2013 yılında ise en yüksek 6000 TL verdiğimiz üyelerimiz var bu üyelerimiz seneye tekrar mikro kredi ihtiyacı olursa bu rakam 8-10 Bin TL arasında değişecek. Bayanın ödeme kapasitesinde bir iş yapmıyorsa, o bayana daha fazla miktarda kredi vermiyoruz. Üyelere göre, yaptıkları işlere göre, verdiğimiz miktarlar her yıl değişebiliyor.  Türkiye genelinde 1 bayana 15 bin TL verildi. Bu yolda bayanlarımızı desteklemeye devam ediyoruz. Biz güvene dayalı kredi dağıttığımız için, söz senettir. Grup garantörlüğü altında kredi veriyoruz, bankacılık sistemi gibi bireysel kredi dağıtmıyoruz. 5 bayan bir araya gelerek, her bir bayanın iş fikri olmak kaydıyla biz her birine ayrı ayrı kredi veriyoruz. Geri dönüşlerimiz %100 devam etmektedir.”dedi.

“ÜRÜNLERİN SATIŞI İÇİN YER İSTİYORUZ”

Başkan Baştürk, üyelerin özellikle Pazar konusunda sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekerek “Çevre illerde Mikro Kredi Çarşıları oluşturularak üyelerin üretmiş olduğu herhangi bir ürünü satmaları için yer temini ediyorlar.”diyerek meclis üyelerinden Bilecik’te de yer bulunması noktasında  istekte bulundu.

Özlem Baştürk konuşmasına şöyle devam etti: “Bozüyük’te 522 tane üyeden 60 tane üyemizde kredi bekliyor. Bozüyük’te mikro kredi ofisi olmadığından dolayı 2 günlük çalışma sürecimiz var diğer günlerde köyler ve merkezde bulunuyoruz. İnşallah Bozüyük’te de şube açılışı yapıldıktan sonra bu alanda Bozüyük’ün daha ilerleyeceğini düşünüyorum. Diğer ilçelere de yoğunluktan ve personel sıkıntısından dolayı hiç gidemedik. Bozüyük’e şube açılması halinde diğer ilçelere de ulaşım sıkıntısı aşılacaktır. Genel Müdürlükten çoğu zaman Bilecik yöresine uygun kadınların el emeğiyle alakalı işler istiyorlar. Bilecik yöresine özgün, kültürel ürünler yapılan üyelerin toplanılmasını istiyorlar. Biz Bilecik’te bunu çok fazla hayata geçiremedik ama bu alanlara ilginin artmasını ve bizimde desteklerimiz sürecek. Mikro kredi bayanlara kredi veren bir banka haline gelerek devam edecek. Türkiye genelinde 100 şube arasından Bilecik 8. Sıradadır. Bilecik Mikro Kredi Üye sayımız diğer şubelere oranla, saha çalışmalarımız neticesinde epeyce yüksekte. Belediyelere, Kaymakamlara küçük küçük birimler açarsak bir personelle birlikte hem köylere hem de ilçelere ulaşmamız daha çok artacaktır.”

“ÖDEME PLANLARI DA DEĞİŞECEK”

MHP Söğüt İl Genel Meclis üyesi İbrahim Göğercin ise, Küre’de ve farklı bölgelerde mikro krediden faydalanan bayanların haftalık ödemelerinin aylık olarak yapılması yönünde taleplerin geldiğini belirtti. Mikro Kredi Bilecik Şube Başkanı Özlem Baştürk’e bu konuda çalışma olabilir mi? Şeklinde soru yöneltti. Bunun üzerine Baştürk, “Bununla ilgili bir çalışma yapılıyor. Bayanlar haftalık yerine aylık ödemelerin miktarlar küçük olduğu için aylık ödeme kolaylığını daha çok istiyorlar. Ama bazı üyelerimizde haftalık istiyorlar. Bu önümüzdeki yıl içerisinde bu ödeme koşulları da ikiye bölünerek sağlanabilir. Bunları kısım kısım ayırmak üzereyiz, ödeme planları da değişecek. “dedi.

DAĞLI, SÖZ VERDİ

Ak Parti Bozüyük İl Genel Meclis üyeliğinden istifa ederek, Büyük Birlik Partisi (BBP)’ne geçen Nail Dağlı, Bozüyük’e şube açmak istediklerini belirten ve destek bekleyen Şube Başkanı Özlem Baştürk ve ekibine destek vereceği yönünde söz verdi.

Nail Dağlı şöyle söyledi: “Ben Büyük Birlik Partisi Bozüyük Belediye Başkan Adayıyım. Herkesin önünde söz veriyorum.  1 Nisan 2014’te sizin alacağınız yer ve çalışmalarınızda sizi tam destekliyorum.”dedi.

 

Editör: TE Bilişim