Kazların adresi olan, her 3 günde bir hatta bazen 1 günde 3 kaza haberi gelen Gülümbe rampaları son dönemde bir çok can aldı. Defalarca gazetemizde bu yolda meydana gelen kazaları gündeme getirmemize rağmen yetkililer bir türlü harekete geçmedi.

Ne var ki geçtiğimiz haftalarda ardı ardına meydana gelen ölümlü kazalar sonrası basının ölüm rampası olarak adlandırdığı Gülümbe rampasının üstüne gitmesi ile yetkililer duruma nihayet el attı.


Daha önce defalarca gündeme getirdiğimiz Gülümbe rampalarındaki kazaların nedenini 1 yıl önce karayollarından emekli ve bu işin uzamanı olan Ali Bedel gazetemize açıklamış ve bu yolda dever hatası olduğunu açıklamıştı. Bu haberimiz sonrası internet sitemize gelen bazı yorumlarda Ali Beldel’i çok şey bilmekle ve yanlış teşhis koymakla suçlayanlar dahi olmuş fakat hiç bir yetkili ve siyasi ardı adına meydana gelen kazaların nedenini açıklama gereği duymamıştı.

Aradan yaklaşık bir yıl geçti. Gülümbe rampalarından her üç günde bir kaza haberi gelmeye devam etti. Ancak son günlerdeki yaralamalı ve ölümlü kazalar en sonunda yetkilileri harekete geçirdi. Bilecik Cumhuriyet Baş Savıcısı Kamil Yaşar yolda inceleme yapılacağını, mühendislik hatası olup olmadığının inceleneceğini açıklarken, MHP Milletvekili Bahattin Şeker Gülümbe rampalarındaki ölümlü kazaları soru önergesi vererek meclise taşıdı. Ve dün de Vali Ahmet Hamdi Nayir bizzat kendisi Kara Yolları 14. Bölge Müdürü Öner Özgür’ü de yanına alarak Gülümbe rampalarına incelemelerde bulundu.


 Ne var ki bu kadar yaralamalı ve ölümlü kazaların meydana gelmesine rağmen, gerçek sorumlu yolu ihale yaptıran AKP yetkilileri, özellikle AKP milletvekili Fahrettin Poyraz’dan bir ses çıkmamsı ve açıklama gelmemesi ise düşündürücü bulunuyor.

Yaklaşık bir yıl önce karayolları emeklisi, hayatının büyük bir bölümünü yollarda geçiren Ali Bedel’in yetkilileri uyararak gazetemize verdiği açıklama şu şekildeydi.

 

 

Karayollarından Emekli Ali Bedel;

GÜLÜMBE VİRAJLARINDA DEVER HATASI VAR

(16 Eylül 2013)

 

Kazaların adresi olan ve her hafta bir kaza ve ölü haberinin geldiği ölüm virajları olarak adlandırılan Gülümbe rampasındaki gerçeği işin uzmanı Karayolları emeklisi Ali Bedel açıkladı.

Önceki gün Gülümbe virajlarında iki aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2’si ağır 12 kişi yaralanmıştı. Her ne kadar İl Emniyet Müdürlüğü kazanın nedenine ilişkin basına gönderdiği açıklamada şoför hatası olduğunu belirtse de işin uzmanı tarafından ayrı bir iddia gündeme geldi.

Yıllarca bu yollarda çalışan ve emekli olan işin uzmanı Karayollarından emekli Ali Bedel,yolda Dever (Yatay kurplarda merkezkaç kuvveti nedeniyle taşıtların dışarıya savrulmalarını önlemek için eğim)eksikliğinin olduğunu iddia etti.

Gülümbe virajlarına Dever olmadığını bu yüzden araçların virajlarda sapmalar yaşadığını söyleyen bedel karayollarının bu yolu yaparken şehir içi kapsamında yaptığını zannettiğini kendisinin de devamlı bu yolda seyahat ettiğini ve Dever hatası olduğunu gördüğünü söyledi.

Acemi şoförlerin ve kamyonların Dever eksikliği nedeni ile araçlarında sapmalar yapabileceğini sözlerine ekleyen Ali Bedel, yetkililerin bu yolda yeniden inceleme yapması gerektiğini yoksa her zaman Gülümbe virajlarında  kazaların meydana gelebileceğini söyledi.

Dever Nedir: Yatay kurplarda merkezkaç kuvveti nedeniyle taşıtların dışarıya savrulmalarını, önlemek ve yağmur sularının birikmesini önlemek için yol platformuna uygulanan enine eğim. Yolun dış tarafına gelen kısmı daha yüksek inşa edilerek içe doğru verilen eğim.

 

Editör: TE Bilişim