Korkmaz Kesik 

Belediye Başkanı Selim Yağcı, Seven Çarşısı’nda bulunan esnaflarla kira yenilemeyecekleri yönündeki ihtarnameyi esnaflara gönderdiklerini belirtirken 1 Haziran’da çarşının yıkımına başlayacaklarını kaydetti.  

Belediye Başkanı Selim Yağcı, Belediye meclisi aralık ayı toplantısının sonunda Seven Çarşısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Seven Çarşısı’ndaki esnaflarla kira sözleşmelerini yenilemeyeceklerini daha önceden duyuran Yağcı, esnaflara ihtarname gönderdikleri bilgisini verdi. Haziran ayına kadar esnafların çarşı dükkanlarını boşaltmaları gerektiğini söyleyen Yağcı, 1 Haziran tarihinde Seven Çarşısı’nın yıkımına başlayacaklarını söyledi.  

“Ekmek teknem kapatılıyor diye kimse ajitasyon yapmasın” 

Yağcı, konuya ilişkin şunları aktardı: “Seven Çarşısında kiraların yenilenmemesine ilişkin olarak kiracılarımıza ihtarname gönderdik. Bizim amacımız kiracılarımızı yılbaşında oradan çıkarmak değil. Öyle düşünseydik hemen deprem testini yaptırıp 2 ay içerisinde kanun gereği çıkarma gayreti içerisinde olurduk. Kiracılarımıza kira akdinin yenilenmeyeceğine ilişkin yazılarımızı gönderdik. Esnaf arkadaşların yeni işyerleri bulabilecekleri bir süre tanımayı düşünüyoruz. Ama bu süre bittiğinde, ‘kimse gelip ben yer bulamadım. Ekmek teknem kapatılıyor’ diye ajitasyon yapmasın. Bilecik şartları içerisinde oradaki çalışan esnafımızın niteliğine de baktığımızda 6 aylık süre içerisinde kendisine uygun mekanlar bulabilir diye düşünüyorum.  

“Küçük esnaf için çalışmamız var” 

O alan içerisinde bulunan ayakkabı tamircisi, saat tamircileri, terziler gibi küçük esnaflara yönelik olarak başkanlık olarak bir çalışma başlattık. Şehrimizin uygun bir noktasında onlara fazla yük yüklemeden bir yer ayarlamaya çalışıyoruz. Çünkü 30 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan bugün 3 bin lira kira vererek para kazanması mümkün değil. Bu tür zanaat erbabımızı destekleme noktasında gayretimiz var. 

Diğer esnaf arkadaşlarla gereken görüşmeyi yaptık. 1 Haziran’da oranın yıkımı için kepçeyi vurmak istiyoruz. Gerekli işlemler bitirilip 1 Haziran’da oranın yıkımına başlayacağız. Ondan sonraki kısımda projelerimizi açıklayıp gerekli değerlendirmeleri yapacağız.” 

Özgen: “Süre uzatılabilir mi?” 

Yağcı’nın açıklamasının ardından söz alan CHP grup sözcüsü Seyfi Özgen, esnaf için verilen sürenin uzatılmasını talep etti. Kendilerine esnaftan şikayet geldiğini dile getiren Özgen, esnaflar için bir yer hazırlanıp ondan sonra yıkıma başlanılması doğru olmaz mı diye sordu.  Özgen, “Benim de çarşıda esnaflık yapmam sebebiyle bize de gelen tepkiler var.  Verilen bu süreyi uzatarak esnafımızı biraz daha rahatlatsak olmaz mı? Esnafların taşınabileceği alanlar hazırlayıp ondan sonra yıkım kararını uygulamak daha doğru olmaz mı?” dedi.   

Yağcı: “Süre kesin uzatılmayacak”

Özgen’in sorusunu cevaplayan Yağcı, sürenin uzatılmayacağını vurgularken, “Öyle bir karar durumumuz şu aşamada yok. Bu süre uzadıkça uzar. Herkesin niteliklerine göre bir yer bulma noktasında olamayız. Mağdur olacak küçük esnaf için gerekli çalışmamızı yapıyoruz. Biz yeni kiracılarımıza ikazda bulunarak kira sözleşmelerini imzalattık. Biz 10 yıldır Seven çarşısını yenileyeceğimizi söylüyoruz. Her siyasi partinin de seven çarşısına ilişkin bir proje vardı. Şehrimiz içi buranın yıkılması lazım. 6 aylık süre yeterli bir süredir” ifadelerini kullandı. 
Editör: TE Bilişim