Merhaba değerli okuyucular, son zamanlarda mikrobiyom, probiyotik, prebiyotik, bağırsak sağlığı gibi kavramları çok fazla duymaya başladık. Bağırsak bakterileri oalrak nitelenirilen bu kavramları bu kadar önemli yapan ne, niçin bağırsaklarımızdaki sağlıklı bakterileri bu kadar arttırmak istiyoruz bugün bunu açıklamak istiyorum.

Doğduğumuz andan itibaren bağırsak mikrobiyotamız gelişmeye başlar. Anne sütü alıp almamamız hatta sezaryen ya da normal şekilde doğmuş olmamız bile ileriki hayatımızda yaşayacaklarımıza şekil vermektedir.

Bağırsak mikrobiyotamızın sağlığı bizim hem ruhsal olarak hem de biyolojik olarak sağlığımızla yakından ilişkilidir. Mutluluk hormonu olarak bildiğimiz serotonin hormonu bağırsakta bulunan bakteriler tarafından sentezlenir. İyi ve dengeli beslenmeyle bağırsağımızdaki yararlı bakterileri arttırdığımızda serotonin sentezi de artacak ve daha mutlu bireyler olmuş olacağız. Bağırsak bakterilerimiz obezitenin gelişmesinde de büyük rol oynamaktadır. Obez birey kilo verdiğinde bağırsak bakterilerinin çeşitliliğine ve miktarının önemli düzeyde arttığı görülmüştür.

Bağırsak sağlığımızı korumak bununla birlikte obezite, depresyon ya da çeşitli hastalıklardan kurtulmak için;

1) Şekeri azaltın.

2) Prebiyotik içeriği yüksek (kuşkonmaz, muz, sarımsak, soğan, çavdar, enginar, yaban mersini, pırasa, badem, ceviz) besinleri tüketin.

3) Probiyotikleri (Yoğurt, kefir, turşu, peynir, süt) diyetinizden eksik etmeyin.

Bağırsak bakterilerimizin çeşitliliği gün içinde yiyeceklerimizi seçmemize hatta aşık olacağımız kişiyi seçmemize bile doğrudan etkilidir. Sadece bağırsak deyip geçmeyelim bağırsağımız bizim ikinci beynimizdir. Sağlıkla kalın…